Tweede dag Rome, the longest day. Om 7.15 uur vertrekt de cappuccinoclub voor de zevende keer, ditmaal met 36 koffieliefhebbers. Nog steeds komen er nieuwe leden bij: sinds vandaag mag Romy zich ook de trotse eigenaar van een lidkaart noemen. Er zijn natuurlijk ook habitués die nog geen enkele samenkomst van de illustere club hebben gemist. Eerstdaags volgen de namen.

Om 10 uur komen we aan in Rome voor de eerste editie van het fantastische Roma Centro-stadsspel, en dat was leuk! (De gevleugelde woorden van collega Guy De Schutter) Om 22.30 uur zijn we terug aan het hotel.

Na de instructie in de buurt van de Piazza del Popolo volgt de eerste opdracht: als eerste de Quirinaalheuvel bereiken. On-ge-lo-fe-lijk hoe snel onze zesdejaars er geraken: floep, even Google Maps checken voor de snelste route en vervolgens met de metro richting Barberini knallen om daarna nog een kilometer tot de eindbestemming te snelwandelen – met een ei op zak, jawel.

Onze leerlingen verplaatsen zich zelfs zo snel dat Eggy, Bart en Wim, die hen op het eindpunt moeten opwachten, noodgedwongen in een taxi stappen om hen voor te zijn.

Spannende sprint tot op de eindmeet, maar Lukas, Robbe VD, Florian, Lotte en Lou zijn er als eersten door slim gebruik te maken van de moderne media – groepjes die de afstand volledig te voet afleggen hebben geen schijn van kans, zo blijkt … Lou gaat er zelfs zo hard voor dat het ei dat hij moet vervoeren in zijn broek breekt met alle gevolgen van dien … Gelukkig heeft hij een reservebroek op zak, al had hij eventueel de short die de groep van Lukas scoorde kunnen gebruiken. Daarover verder in dit verslag meer.

Het ei in kwestie dient als start voor een ruiltocht – Pieter en Gilberte, de bedenkers van het stadsspel hebben tenslotte in de Chiro gezeten – en de groep met op het einde van de rit de mooiste ruil krijgt extra punten.

Enkele resultaten: Will, Milan, Loes, Simon M en Seppe VDB ruilen het ei voor een sinaasappel, die ze vervolgens op de Campo dei Fiori laten persen om op het einde een lekker glaasje sinaasappelsap te hebben. Andere ruilobjecten? Een opvallende alfamannetjesonderbroek in de Italiaanse driekleur die Lukas showde op de Campo dei Fiori – de shampoo dei Fiori volgens een van onze leerlingen, waarvan we de naam niet zullen vermelden. Verder ook nog een sleutelhanger, kaarsjes, zo’n slijmerig speeltje dat in Rome Centrum om de tien meter wordt verkocht en nog veel meer.

Een andere opdracht was muziek maken op een pleintje: Lora en Lorenza spelen de Cup Song en doen dat zo aanstekelijk dat er meteen een paar Italiaanse meisjes meedoen. Robbe B filmt, Siebe en Pieter kijken geamuseerd toe. Charlotte H vraagt een gitaar aan een straatmuzikant en speelt een liedje waarop Rune, Britt M en Lukas meezingen. Ibrahima gaat rond met de pet en ontvangt. Noor, Jeff, Julie, Kato R en Noah S gaan niet rond met de pet, maar met het dopje van een fles zonnecrème.

Lissa, Kevin, Sander en Noé doen het rustig aan: ze gaan voor de voorlaatste plaats, want ook daarmee is een prijs te verdienen. Slim.

Ook vandaag wordt er gewerkt aan de bolle buik: Ids en Stijn proeven verschillende pesto’s, en die zijn nogal aan de pikante kant: ze hebben enkele flesjes water nodig om te blussen. Wout overkomt iets gelijkaardigs wanneer hij van een stukje pizza met ricotta en rode pepers van Wim V proeft: in vuur en vlam staan.

‘s Avonds eten we lekker Romeins in Ristorante Monte Carlo, waar we aan een enorm efficiënt tempo pizza krijgen geserveerd en vooraf suppli (risottokroketjes) en lekkere frituurhapjes. Om het af te maken eten we ook nog heerlijke tiramisù of chocolademousse. Het is een van de culinaire topervaringen van de reis.

Voor ons heerlijke maal bij Monte Carlo bezoeken we ook nog het Capitool, het Forum Romanum, het Nationaal Monument en de Zuil van Trajanus. Nathan en Jeff lopen even verloren op het Capitool, maar gelukkig bestaat er zoiets als Google Maps (zie eerder) en zijn die vermaledijde roamingtarieven afgeschaft. We wandelen ook langs de Largo Argentino met zijn bekende ‘kattenbak’. Amber, Romy en Lorenza zien een paar koeshiwoeshi exemplaren rondtrippelen. Goed voor enkele ‘oohs’ en ‘aahs’.

Vlak voor het avondeten beklimmen we de Engelenburcht. Op het dak hebben we een fantastisch uitzicht op Rome en maken we massaal foto’s: van 6 EMT tot 1 AA, ze komen allemaal aan bod. Eggy poseert met de leerlingen waaraan hij in zijn laatste jaar als leerkracht op San Giuseppe lesgaf: mooie herinneringen. Kato R schiet enkele polaroidplaatjes, Michiel T speelt met een meeuw. Zalig moment bovenop de Engelenburcht: we zien vermoeide, hier en daar rode, maar vooral heel gelukkige gezichten.

Vandaag is niet enkel the Longest Day wat tijd betreft, ook het aantal kilometers dat we halen is indrukwekkend: we wandelen er meer dan twintig bij elkaar. Voor Anouck en Nathan is dat nog niet genoeg: ze strijden om het grootste aantal stappen per dag, dus kan hier en daar een ommetje geen kwaad voor hen. Benieuwd wie het over heel de reis haalt …

In Rome word je geregeld aangeklampt door verkopers, maar Kwinten toont vandaag zijn assertiviteit: hij krijgt het aan de stok met een opdringerige straatverkoper, maar zet de man op zijn plaats.

Over het avondeten hebben we het in dit verslag al gehad. Nadien genieten we van Rome bij nacht: we maken een mooie tocht langs een reeks bezienswaardigheden zoals de Trevifontein, de Spaanse Trappen en Piazza Navona. Op de Piazza del Popolo rusten we uit, al beginnen er ook een aantal leerlingen aan een potje voetbal: Will, Jeff, Lukas, michel, Robbe g, Amber, Britt, wout, Stijn, Pieter M, Nathan, Rob, Ruben, Jakob en Jonas doen mee. Nog zo’n leuk moment.

En dan is het nog niet gedaan: wanneer we om 22.30 uur aan het hotel arriveren, gaat een deel van de groep nog naar een nabijgelegen dorpsbar waar in een zijzaaltje Robbe VD met zijn telefoon een smart-tv overneemt (net als gisteren in het hotel) en een feestje losbarst met muziek van onder anderen Umberto Tozzi, Andrea Bocelli, Oasis en Nicole & Hugo. Leen, Amber, Loes en Britt M verdedigen de vrouwelijke eer tussen een grotendeels mannelijk publiek: Wouter, Rob, Jakob, Kevin, Rune, Sander, Simon VDP, Ids, Wout, Robbe VD, Stijn, Robbe W, Pieter, Jurriën, Jonas, Lukas, Ruben, Thibaut, Michel, Seppe W … Ze zijn er allemaal bij en dansen en zingen uit volle borst mee. Mooi einde van de dag.

Om 23.30 uur zijn we terug in ons hotel voor de laatste nacht in Rome. Morgen trekken we nog eens naar de Eeuwige Stad en na de middag bezoeken we Ostia Antica. Overnachten doen we dan in Chianciano Terme, Toscane.

Hele fijne reis tot nog toe met een gezellige, heel aangename en geïnteresseerde groep leerlingen. Uw nederige dienaar trekt morgen terug naar België, maar de verslaggeving gaat gewoon door. Genoeg schrijftalent in zes!

Alla prossima volta!

Recente berichten
Contacteer ons

We zijn er momenteel niet. Maar u kan ons steeds een e-mail sturen, wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

X
X